Nissan Leaf Deelauto

“In Den Haag start deze maand de Haagse Autodeelmaand. Hiermee wil de gemeente bewoners uit Den Haag bekend maken met allerlei vormen van autodelen. Het hebben van een auto is duur, vooral als je ‘m niet vaak gebruikt. Daarom gaan steeds meer mensen hun auto delen met buren of vrienden. Of ze schaffen geen tweede auto aan, maar maken af te toe gebruik van een commerciële deelauto. Dat is een mooie oplossing, want naast dat het financieel aantrekkelijk is, is het ook nog eens goed voor het milieu en voor de parkeerdruk op straat.” Dit staat te lezen in het persbericht van de gemeente waarin men 3 pilots met elektrische deelauto’s aankondigt.

Ook heeft de gemeente veel informatie over autodelen mèt een promotie actie beschikbaar gesteld via deze link.

Marlot is niet een van deze pilots. Toch is er in de afgelopen tijd al wel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die er momenteel zijn. Ook in Marlot.
Het onderzoek is door we werkgroep Duurzaam Marlot samen met Duurzaam Bezuidenhout gedaan en heeft gekeken naar welke aanbieders er op dit moment in de markt zijn.
Kort samengevat vind u hieronder de uitkomst dat er verschillende aanbieders zijn die (bijna) direct af te nemen zijn.

Het concept van de deelauto bestaat in diverse vormen:

De elektrische deelauto afrekenen via vast maandbedrag (naam en website van een aanbieder volgen spoedig)
 • U leaset samen met een paar bekenden uit de wijk een elektrische auto. U kent dus de medegebruikers. Uw vaste kosten worden bepaalt door het aantal kilometers dat u verwacht in een jaar te rijden. Net als bij Greenwheels zijn in dit concept zijn de investering, afschrijving, onderhoud, verzekering, wegenbelasting geregeld via de aanbieder. Omdat nieuwe elektrische auto’s tot nu toe behoorlijk stevig gesprijst zijn is het delen van een auto aantrekkelijk voor mensen die wel elektrisch willen rijden vanwege alle voordelen, maar geen eigen auto willen kopen.
  Modellen: momenteel alleen de Nissan Leaf (een comfortabele 4 zitter met actieradius van 250 tot 300 km., zie de foto bij dit artikel.
Een deel auto gebruiken of je eigen auto delen via Snappcar  of MyWheels
 • U bent eigenaar van een auto en biedt deze aan via SnappCar. Hierbij krijgt u per kilometer en tijdseenheid een bedrag betaald van de huurder van de auto, de betaling en verzekering loopt via Snapcar.
 • U bent geen eigenaar van een auto en door u in te schrijven bij Snappcar kan u auto’s van anderen die zich hebben aangemeld als aanbieder huren zolang u hem nodig heeft en de eigenaar hem kan missen.
 • U leaset een auto van Snappcar welke dan ook door anderen te boeken is. Dit is een interessante optie voor als u vaker een auto wilt gebruiken maar ook anderen in de kosten wilt laten meedelen. Als u grofweg de auto 4 dagen in de maand verhuurt, bent u al uit de maandelijkse vaste kosten.
  U kent de gebruikers en aanbieders van de auto in deze constructie meestal niet en hebt alleen contact met de aanbieder of gebruiker bij de sleutel overdracht.
  Voordeel is dat u geen vaste abonnementskosten hebt en alleen de verbruikskosten betaalt per keer dat u een auto gebruikt.
  Modellen: bijna alle verschillende typen auto’s worden aangeboden.
Openbaar aangeboden deelauto’s via Greenwheels (https://www.greenwheels.com/nl/)
 • U neemt een vast abonnement op Greenwheels en kan dan op allerlei plekken in Nederland een auto reserveren en ophalen. De dichtstbijzijnde auto’s staan aan de andere kant van Mariahoeve (op 10 minuten fietsen vanaf Marlot). U betaalt dus abonnementskosten en verbruikskosten per kilometer. De gebruikte auto moet altijd weer op tijd terug gezet worden op de vaste plek van deze auto.
  Modellen: VW Up!, VW Golf station en VW Caddy (bestelwagen)

Alle concepten maken gebruik van een app voor het maken en wijzigen van reserveringen, inzicht te geven in de beschikbaarheid en om te kunnen communiceren met de eigenaar of gebruiker.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over deelauto’s? Of zou u een rekenvoorbeeld willen wat de deelauto scheelt ten opzichte van uw huidige auto? Stuur dan een mail naar Duurzaam@marlot.nl met uw vraag en wat ongeveer de jaarlijkse kosten / gereden kilometers zijn van uw huidige auto.

In bijgaande animatie wordt een en ander ook kort uitgelegd.

 

Met duurzame groet