Een groene en bloeiende onderhoudsarme tuin: ja, dat kan!

Een groene en bloeiende onderhoudsarme tuin: ja, dat kan!

Na de Algemene Leden Vergadering van de vereniging Marlot op 14 maart jl hebben de aanwezige leden kunnen genieten van een met vele prachtige foto’s omlijste lezing door de heer Bert Griffioen van Griffioen Green to Colour.com over mogelijkheden voor een mooie groene bloeiende èn onderhoudsarme tuin. 

De aanleiding om groene tuinen het onderwerp van deze lezing te laten zijn, was het feit dat we ook in Marlot steeds vaker volledig bestrate tuinen zien.  ‘Lekker onderhoudsvrij’ zal de bewoner gedacht hebben bij de aanleg. Echter, een bestrate tuin levert naast het weinig romantische aangezicht ook negatieve effecten op voor de biodiversiteit en de capaciteit om water te bufferen in geval van zware regenbuien (meer details hierover op: www.operatiesteenbreek.nl)

A green maintenance free garden: yes, it is possible!

After the Annual General Meeting of March 14, members of the Marlot Association were able to enjoy the lecture with beautiful photos by Mr. B. Griffioen (Griffioen Greentocolour.com) about the possibilities for a flowering green maintenance free garden.

Reason for this subject was the fact that here in Marlot we see more and more gardens that are totally paved with hardly any grass or borders. This causes problems when heavy rain falls occur. Besides, it is not a very romantic sight.

 

 

De lezing begon met een korte introductie over Co Brandes z’n werk op het gebied van tuinontwerpen. In de presentatie werden een aantal mooie en herkenbare ontwerpen getoond van tuinen die Brandes ontworpen heeft. Brandes maakte alleen tuinontwerpen bij huizen die ook van zijn hand waren. Een observatie van de bevlogen 4de generatie kweker en spreker was dat Brandes beter was in het ontwerpen van huizen en tuinen dan de invulling van de beplanting. Zo plaatste Brandes zuur- en kalk minnende planten in zijn ontwerpen nog wel eens naast elkaar.

Het geheim van de groene en onderhoudsarme tuin zit in de keuze voor specifieke soorten vaste planten. De aanwezigen hebben kunnen horen welke 21 criteria gebruikt worden voor de strenge selectie van vaste planten soorten die in de openbare ruimte worden ingezet. Enkele criteria die het meeste indruk maakten waren: snel dicht groeiend, ook mooi in de winter, juiste bloei tijd, lang levend en niet giftig, maar de meest opvallende was toch wel maaibaar.

Het grote voordeel van het plaatsen van de juiste combinatie van vaste planten in borders of over de gehele tuin is dat deze maar 1x per jaar echt onderhoud nodig hebben. Door de dichte beplanting krijgt onkruid eigenlijk geen kans en hoef je gedurende het jaar eigenlijk niets te doen. Het onderhoud is af te korten tot de 4 M’s van tuinonderhoud:  Mesten, Maaien, Mulchen in Maart.

Mesten: Zeker op een zandbodem zoals wij die in Marlot kennen is het bemesten van de tuin geen overbodige luxe.

Maaien: Het oude groen maaien nadat de eerste uitlopers in maart boven zijn gekomen. Het maaisel goed met een versnipperaar klein maken en dat verspreid je dan weer over de border. Dit heet Mulchen. Het effect is tweeledig. Het levert in het composteringsproces de juiste voedingstoffen terug aan de grond en beplanting en helpt de grond om vocht vast te houden.

Maart: dat is de tijd om dit onderhoud te doen. De rest van het jaar heb je er dan plezier van.

Wij danken de heer Griffioen hartelijk voor de leerzame en inspirerende avond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *